Verkeerd ademen door stress
Categorie Optimaal ademen
Verkeerd ademen door stress? kan dat überhaupt ?
Jazeker dat kan. Je ademhaling gaat onbewust en vanzelf, je ademhaling wordt gereguleerd door de primitieve delen van je brein (het reptielenbrein). Net zoals je bloedsomloop, hartslag en je lichaamstemperatuur.
Ademhaling beïnvloeden
Maar de ademhaling is bijzonder, je kunt deze namelijk ook bewust beïnvloeden. Je kunt dieper of ondieper gaan ademen, met of zonder pauzes, je adem inhouden met volle longen of juist met lege longen. En je kunt de ademhaling naar verschillende plekken in je lichaam sturen, bijvoorbeeld tot diep in je onderbuik of rug. Door bewust te ademen, beïnvloedt je ook je autonome zenuwstelsel. Je ademhaling staat via je autonome zenuwstelsel in verbinding met allerlei andere belangrijke processen zoals je hartslag, je bloedcirculatie en hormoonstelsel. Verkeerd ademen door stress kan dus ontzettend veel belangrijke processen in je lichaam ontregelen.
Autonome zenuwstelsel: jouw gas -en rempedaal
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische en para-sympathische deel. Te vergelijken met een gas -en rempedaal. Bij inspanning zal het sympatische deel (gaspedaal) in werking treden en bij ontspanning juist het para-sympathische deel (rempedaal).
Hoe werk dat?
Ons stress-systeem is vrij primitief. Wanneer er een (potentiële) bedreiging is wordt het geactiveerd. Je hart gaat sneller kloppen. Je bloeddruk gaat omhoog. Bloed en energie trekt naar de spieren toe en je bent klaar om te vechten of te vluchten. Om dit allemaal te bewerkstelligen gaat je ademhaling omhoog om meer zuurstof het lichaam binnen te krijgen. Ofwel: je drukt je gaspedaal flink in.
Omgaan met Stress
Dit is natuurlijk een heel waardevol systeem om te overleven! Maar we leven in een wereld waarin we 24 uur per dag geprikkeld worden. Ons stress systeem kan het onderscheid niet maken tussen een echte dreiging – een leeuw uit de bosjes – of een indirecte dreiging direct – bv. een mailtje met (mogelijk negatieve) feedback van je manager.
Stress verminderen
Ons stress-systeem reageert op elke bedreiging nagenoeg hetzelfde, namelijk: in actiestand – GAS!!!
Door de vele prikkels die we dagelijks te verwerken hebben staat ons stress-systeem dus nagenoeg altijd aan. Waar korte stress prima en juist gezond is, leidt chronische stress tot veel klachten en aandoeningen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Zo ook een verkeerde ademhaling.
Wat is een verkeerde ademhaling?
Een verkeerde ademhaling betekent vaak dat we niet diep kunnen ademen. Dit kan zich uiten in een omgekeerde ademhaling (bij inademen trekt de buik naar binnen) teveel of te weinig uitademen of chronisch meer inademen dan uitademen (hyperventilatie).
- Minder energie
- Slecht slapen
- Vermoeidheid
- Onrust
- Benauwdheid
- Meer stress
- Hoge bloeddruk
- Spijsverteringsklachten
- Depressie
Verkeerd ademen door stress & spanning
Niet diep kunnen ademen betekent vaak dat er spanningen en blokkades in het lichaam zitten. Deze spanningen worden door ons lichaam vaak opgeslagen in de buik waardoor het lijkt alsof de adem niet verder kan reiken dan het middenrif. De ademhaling reikt dan vaak niet verder dan de borst. Dit zorgt voor een hoge, snelle en oppervlakkige ademhaling wat tot een benauwd gevoel kan leiden.
Hoe verbeter ik mijn ademhaling tot een meer ontspannen ademhaling?
Omdat we de ademhaling kunnen beïnvloeden, kunnen we een verkeerde ademhaling ook weer afleren en onszelf een juiste manier van ademen aanleren. Zo kunnen we ademoefeningen doen die ons helpen ontspannen, hiermee activeren we ons rempedaal. Vaak is de hoeveelheid zuurstof te hoog en door langer uit te ademen verbranden we meer kooldioxide. De meest simpele oefening hiervoor is om de uitademing langer te maken van de inademing.
Ademcoaching
Ademcoaching kan je daarnaast helpen om fysieke, emotionele en mentale spanningen te verminderen en spanningen en blokkades op te ruimen. Ook leer je het diafragma weer te gebruiken waardoor de ademhaling meer ruimte krijgt om dieper naar de buik te gaan.
Meer blogs van Pause to play
Door: Dominique van Wingerden - februari 2020