Intuïtief Leiderschap: vind je ware leiderschapsstijl
Categorie Persoonlijk Leiderschap
Effectief leiderschap

Effectief leiderschap is cruciaal voor de leiders van vandaag. Een groot deel van de cliënten die mijn praktijk binnenlopen zijn leiders. Leiders in de breedste zin van het woord: leiders die grote of kleine teams aansturen en leiders die hun visie leidend hebben gemaakt. Daarmee hebben ze wel of niet een invloedrijke positie gecreëerd. Het zijn leiders met een team, zonder team, soms zelfs zonder baan. Maar allemaal leiders die werkelijke verantwoordelijkheid (willen) pakken voor hun eigen leven en een positieve impact willen maken in de wereld. Dit artikel is geschreven voor iedereen die dat laatste voelt.
Leiderschap vanuit een innerlijk gevoel
De wereld heeft namelijk niet nog meer leiders nodig, die losgekoppeld zijn van hun gevoel voor waarde en betekenis. We hebben leiders nodig die handelen vanuit hun innerlijke gevoel van stabiliteit, in verbinding leven met hun authentieke kernwaarden en hun empathisch vermogen. Als je je geïnspireerd voelt door het idee deel uit te maken van een mooiere en liefdevollere toekomst een cultuur die steunt op een WIJ-beleving, is een deel van het werk om naar binnen te kijken: naar je innerlijke belevingswereld.
“Who you are is how you lead.”
Wie we zijn is belangrijk
Of we het nu emotionele intelligentie (Goleman), spirituele intelligentie (Zohar & Wigglesworth) of intuitieve intelligentie noemen, maakt niet zoveel uit. Het gaat om het innerlijke gevoel van betekenis en stabiliteit. Iets waar je meer of minder contact mee kunt maken in je professionele omgeving.
Misschien herken je wel het gevoel, dat je een deel van jezelf achterlaat als je naar het werk gaat of aan het werk bent. Dat slechts een deel van jezelf op het professionele toneel verschijnt. Het helpt niet om delen van onszelf thuis te laten als we werken. Je emotionele en spirituele conditie beïnvloedt namelijk je aanwezigheid en besluitvorming, wat op zijn beurt de mensen om je heen beïnvloedt. Naarmate je meer volledig jezelf wordt en dus authentieker laat zien wie jij bent, breng je het beste naar voren in jezelf en in anderen. Dan pas is er sprake van effectief leiderschap.
Zelfreflectie als hulpmiddel
Zelfreflectie is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te verschaffen in je bewuste en onbewuste patronen. Je beschermingsmethodieken, afweermechanismen, overlevingspatronen en gedragingen die je hebt ontwikkeld om afwijzing te voorkomen en acceptatie te verkrijgen. Zelfreflectie is tevens een belangrijk hulpmiddel om te herkennen welke motieven en patronen je dienen en welke misschien niet meer op elkaar zijn afgestemd of die je niet langer dienen naarmate je hier bewust van wordt en je persoonlijk ontwikkelt.
Van controleren en sturen – naar het optimaliseren van potentie
Ook in de professionele omgeving is dit van groot belang om de transitie te kunnen maken van het verouderde managementparadigma uit het industriële tijdperk: van controleren en sturen, naar waar de wereld vandaag de dag meer om vraagt: het optimaliseren van de potentie van mensen. Covey (2013) noemt, dat we hiervoor een paradigma shift dienen te maken: naar het beeld van een vierdimensionaal mens. Dat bestaat uit lichaam, hoofd, hart én ziel. En dat begint voor iedereen bij zichzelf. Niet op organisatorisch vlak, maar op persoonlijk vlak. Bij zingeving en jouw persoonlijk effectief leiderschap.
Wie ben je echt?
Om contact te maken met je diepste zelf is het vooral nodig om te gaan voelen. Je emotionele brein aan te zetten en contact te maken met herinneringen, dromen, gevoelens en emoties. Om voorbij het rationele denken alleen te gaan en een team te vormen tussen je linker en rechter hersenhelft. Zodat samenspraak en co-creatie binnenin kan ontstaan: synergie. Pas als dat binnenin is gecultiveerd, zal het echte contact met de ander mogelijk zijn.
Vragen die je jezelf kunt stellen om hiermee contact te maken, zijn:
- Waar hecht ik waarde aan?
- Hoe voelt het als ik werkelijk aanwezig ben in het moment?
- Wanneer ben ik dat vooral?
Vragen die meestal niet direct te beantwoorden zijn, maar wel helpen om je perspectief te verruimen en de complexiteit van je denken te verhogen. Het contact maken met dit soort thema’s zorgen ervoor, dat je de verbinding met je meest authentieke zelf sterker wordt, je helderheid krijgt in je kernwaarden en je meer en meer vanbinnen uit op jouw eigen pad wordt gezet. Deze vragen kun je zowel in werk als privé situaties zeer nuttig zijn in besluitvormingsprocessen.
Waar pak je effectief leiderschap in je leven?
Ga na wat er lekker loopt in je leven en wat er niet lekker voelt. Kijk naar de verschillende aspecten van je leven zoals je relaties, woonomgeving, carrière, werkomgeving, geld, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid etc. Waar ben je blij mee, of waar ben je dankbaar voor? Wat gaat er vanzelf? Wat voelt goed? Maar ook: wat werkt er niet? En, wat zou je willen veranderen?
Creëer helderheid in jezelf en jouw eigen unieke pad. Ook qua carrière: in welke werksituaties zijn zowel je hoofd als je hart op het werk aanwezig? Wat zijn je unieke talenten en vaardigheden? Wanneer voel je je vol zelfvertrouwen en ervaar je mededogen voor anderen? Het is zeer waardevol om aandacht te besteden aan dit soort zielsaspecten.
Wat is je levensdoel?
Het stilstaan bij dit soort zingevingsvragen helpt je om je meer bewust te worden van jouw unieke gaven en levensdoel. Jouw levensmissie of ‘life purpose’, de grote ‘waarom’ van jouw leven. Het zal ook helpen verbinden met het ‘zijnsdeel’ van jezelf en je vermogen ontwikkelen om vanuit die plek te werken – je hogere zelf en de onderlinge verbondenheid van het leven. Om het grotere geheel te zien. Wat weer leidt tot meer aanwezigheid in het huidige moment, innerlijke rust versterkt en het omgaan met uitdagende situaties vergemakkelijkt.
Voel jij dat het tijd is de leider van jouw leven te worden? Vanuit effectief leiderschap jouw levensdoel te gaan leven? Plan dan een vrijblijvend matchgesprek wat er mogelijk is voor jou.
Bekijk dan het ‘Ken Jezelf programma‘: een intensief 1-op-1 coachprogramma met online begeleiding.
Relevante Leiderschap literatuur over effectief leiderschap
- Covey, S. R. (1991). The seven habits of highly effective people. National medical-legal journal, 2(2), 8-8.
- Covey, S. R. (2013). The 8th habit: From effectiveness to greatness. Simon and Schuster.
- Goleman, D. (2001). Emotional intelligence: Issues in paradigm building. The emotionally intelligent workplace, 13, 26.
- Goleman, D. (2006). Emotional intelligence. Bantam.
- Zohar, D. (2012). Spiritual intelligence: The ultimate intelligence. Bloomsbury Publishing.
Meer lezen van loopbaancoach Dominique van Wingerden
- Persoonlijk leiderschap: over leren ontvangen
- Persoonlijk leiderschap: loslaten en afstand nemen
- Uitstelgedrag: oorzaken en oplossingen
- De ins en outs van een burn out
Door: Dominique van Wingerden - februari 2021